استراتژي مذاكره با عهدشكنان

ساخت وبلاگ
دكتر علي ميرزامحمدي( جامعه شناس)
در روزهاي اخير ترامپ پيشنهاد مذاكره مستقيم را با ايران ارايه نموده است. در اين ميان دو سوال كليدي را مي توان مطرح نمود :
نخست اينكه آيا اصولا" مذاكره با فرد ، گروه ها، يا دولتهايي كه سابقه عهدشكني دارند مي تواند موضوعيت داشته باشد؟
دوم اينكه اگر چنين مذاكره اي به مصلحت باشد چگونه و با كدام استراتژي بايد انجام گيرد كه كمترين هزينه و بيشترين سود را به همراه داشته باشد؟
در جواب سوال نخست بايد به اهداف مذاكره توجه نمود؛ اينكه براي رسيدن به كدام نتايج مذاكره صورت مي گيرد. مذاكره اغلب براي رسيدن به توافقي دو طرفه صورت مي گيرد؛ اما گاهي مذاكره استراتژي خريد زمان براي تامل درباره تصميم هايي است كه آينده طرفين را تحت تاثير قرار مي دهد. طرفين مذاكره تصويري از همديگر، قبل از ورود به آن دارند كه ترس يا تمايل آنها را براي ورود به مذاكره تشديد مي كند. در امكان سنجي مذاكره بين ايران و آمريكا سابقه ذهني- تاريخي ايرانيان و حتي آمريكاييها نقشي كليدي دارد و گروه هاي راست راديكال هر دو كشور را به جبهه گيري درباره توافق و امتيازدهي به طرف مقابل وا مي دارد. اما پذيرش مذاكره با طرفي كه سابقه عهدشكني دارد هميشه به معناي گرفتار شدن در تله هاي فريبكاري نيست. در حقيقت با شناخت طرف مقابل و شگردهاي فريبكارانه او، هم مي توان وارد مذاكره شد و هم با رو كردن تله هاي او امتياز گرفت.
اما در پاسخ به سوال دوم بايد اشاره نمود كه پيچيدگي مذاكره با ترامپ علاوه بر بدعهدي هاي پيشين او دليل ديگري نيز دارد. او اصول مذاکرات تجاری و بازاریابی را در سیاست نیز به خوبی به کار می گیرد. این شیوه با مذاکرات متداول در صحنه های سیاسی متفاوت است. واکنش به پیشنهادهای او با شناخت این تفاوتها باید زیرکانه و هوشمندانه باشد.
يكي از پژوهشگران عرصه بازاريابي و تعاملات تجاري حدود 101 شگرد براي مذاكره موفق در تجارت ذكر كرده است. بسياري از اين شگردها قابليت ترجمه در دنياي مذاكرات سياسي را نيز دارند. شكي نيست كه ترامپ به عنوان يك تاجر موفق كه وارد سياست شده است در ترجمه و تبديل اين شگردهاي تجاري در دنياي مذاكرات سياسي استاد كامل است! او به خوبي مي داند كجا مذاكره را به هم بزند، كجا امتياز بدهد، كجا زمان بخرد و كجا طرف خود را با تعجيل به اشتباه در تصميم گيري وادار كند! هرچند او در اين شگردها استاد است اما اگر در بازي شطرنج سياسي- تجاري كه او چيده است اين شگردها را بشناسيم به يقيين امتيازهاي به دست خواهيم آورد. او در صحنه شطرنج بين المللي ودر پيش تماشاگران بين المللي يك امتياز از ما عقب است. او توافق برجام را كه همه جهانيان در تنظيم و توافق آن به نوعي سهيم بودند بر هم زده است و اين موقعيت قوي او را در مذاكره با ايران مي تواند تضعيف كند. در حقيقت اگر توافقي هم در اين مذاكره فرضي شكل نگيرد به واسطه سابقه ذهني جهانيان از عهد شكني ترامپ به احتمال او متهم رديف اول خواهد بود!
نكته ديگر اينكه ترامپ به دليل شخصيت قلدرمابانه و جاه طلبانه خود پرونده مذاكره و خط نشان كشيدن به چندين كشور را افتتاح نموده و به احتمال به اين ليست اضافه خواهد كرد. ديروز كره شمالي ، امروز ايران و اخيرا" تركيه و معلوم نيست در آينده كشورهاي ديگري نيز در ليست او قرار گيرند. او توان به نتيجه رساندن و تقابل در همه جبهه ها را نخواهد داشت. همچنين او به واسطه جاه طلبي هاي خود، در معرض لغزش هاي فردي قرار دارد چراكه افزايش درگيري هاي مذاكره اي مي تواند  تمركز او را بر هم بزند.
اما چه چيزهايي مي تواند موقعيت ما را در مذاكره با آمريكا تقويت كند :
1-     تنش با كشورهاي مختلف موجب مي شود نيروي اصلي كشور در عرصه هاي مختلف تقسيم و تضعيف شود. امكان ترميم روابط با كشورهاي همسايه خاكي و آبي به ويژه كشورهاي عربي و تنش زدايي در منطقه مي تواند موقعيت مذاكره اي ما را تقويت كند.
2-    اگر هدف ما بالاتر از مذاكره براي مذاكره و يا پوششي براي خريد زمان و گذر از شرايط بحراني باشد و قصد رسيدن به توافق و حل ريشه هاي مسايل ما با امريكا را داشته باشيم در آنصورت بايد در تطابق خواسته هاي خود با واقعيتهاي منطقه اي و بين المللي و توان واقعي خود در اين ميان بيشتر تامل كنيم. بزرگان و نخبه هاي نظام مي توانند با تجديد نظر و مصلحت انديشي با توجه به توان واقعي كشور با ادبيات ديگر راههاي كم هزينه تري براي پيگيري اهداف انقلابي تعريف كنند كه جايگاه بين المللي نظام را نيز تقويت كند. اين تجديد نظر و اصلاحات به معناي فراموش كردن ارزشهاي انقلاب نيست بلكه نوعي تغيير استراتژي براي تطابق بهتر پيگيري اين ارزشها با شرايط جهاني و توان واقعي كشور است. در اينصورت از يك طرف انسجام و همگامي مردم و احزاب سياسي كشور به عنوان اهرمي قوي در اختيار تيم مذاكره كننده قرار خواهد گرفت و از طرف ديگر تاييد مجامع منطقه اي و بين المللي جايگاه ما را تقويت خواهد نمود.
بگذارید پدرانه بنویسم!...
ما را در سایت بگذارید پدرانه بنویسم! دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mirzamohammadi بازدید : 115 تاريخ : چهارشنبه 17 بهمن 1397 ساعت: 0:28